panelarrow

Reflektioner från Roberth

version 6 av mitt webbhem

Kyrkovalet 2013

| 0 comments

Vissa saker förvånar mig i samhället som ordet Demokrati, vi förväntas att tro på det magiska i ordet bara för att vi röstar saker och ting blir mer demokratiska. Alltså om en parti vinner i ett val kommer detta ta sina agenda eller sina vallöften som lovades vid valet och uppfylla dessa, detta händer sällan i bred front i Landstinget, Kommunen och statlig nivå, men kyrkan är speciell här.

Ska förklara vad jag menar.

I ett val ska du och jag, ja vi alla erbjudas bra möjligheter att påverka genom demokratin. Vid valet nu till kyrkan har jag inte fått ett enda reklampapper från något parti om deras ställningstagande, har läst lite om vaga löften i tidningen och det har gått ungefär så här “Vi ska ta tillvara på kyrkan för att göra den till en plats för alla”. Det är intressant, alla säger ni? I en demokrati väljer man ut olika färdriktningar som ska styras genom demokratiskt medborgare påverkan som kallas för val. Har man slagit upp en unik färdriktning kan man inte längre bli lika mycket för alla utan för alla som passar in i den färdriktningen.

Detta är vad vissa är rädda när det gäller Sverigedemokraterna (SD), de tror att SD kommer styra om kyrkan från dess traditionella välkomnande roll för alla kön, raser, troenden och sexuella inriktningar till en kyrka som moraliskt utelåser vissa element i samhället.

Det kan mycket väl bli så, jag har ingen aning för jag sitter inte på kunskap om framtiden. Men bara att risken är överhängande att det kan bli så gör att jag verkligen uppmanar alla att rösta i kyrkovalet senast imorgon. Om man inte vill ha denna påverkan inom kyrkan måste det ske genom er röst i valet.

Däremot tycker jag att media borde ta på sig och en roll där de inte varit tillräckligt aktiva i detta val utan enbart vid skrivande om SD. Hela valet är viktigt som alla andra demokratiska val. Folk röstar för mycket instiktivt och traditionellt idag och för lite intelligent, om folk förstod exakt vad olika partier stod för inom kyrkan, kanske de skulle ändra sig.

Men nu är snart detta valet över, men detta är något att fundera på i framtiden.

Jag kommer försöka rösta imorgon (bortsett från barnkalas som är samtidigt) och ska inte gå ur kyrkan som många gör idag, man kan vara medlem av många olika orsaker, allt handlar inte bara om att tro på något, utan ibland också ett bevarande eller att man tror på jobbet de gör kan vara bra i Sverige, speciellt med de som behöver tron för att klara sig i livet.

DN artikel:
http://www.dn.se/nyheter/politik/sd-satsar-pa-kyrkovalet/

Leave a Reply

Required fields are marked *.